Het is Bijou-dag! Op zaterdagmiddag 19 november verzamelen we in een gezellig café, vlakbij station Leiden. De één na de ander druppelt binnen. Uiteindelijk nemen we met ongeveer vijftien ‘vrouw’ een lange tafel in beslag. Zoals gewoonlijk komen de deelneemsters overal vandaan. Vandaag is jongste aanwezige 34 en de oudste 68 jaar. Er zijn alleenstaande, samenwonende en getrouwde vrouwen, met of zonder (klein)kinderen. Vrouwen met uiteenlopende opleidingen, beroepen, liefhebberijen en levensverhalen. Sommige vrouwen zijn al langer uit de kast, anderen zetten voorzichtig hun eerste stapjes in het vrouwencircuit of zijn er nog niet helemaal uit. Weer anderen vinden het vooral prettig om onder elkaar te zijn. Bij Bijou kun je vrijuit praten, zonder taboes met betrekking tot fysieke, emotionele en/of platonische liefde voor zowel vrouwen als mannen.

Extended family?
Een derde deel van de aanwezigen bezoekt vandaag voor het eerst een Bijou-bijeenkomst. Dit is bovengemiddeld veel. Al snel ontdooien de nieuwe vrouwen en dan komen de verhalen los. Niet vanzelfsprekend, als je bedenkt hoe gemêleerd het gezelschap is. Door het leeftijdsverschil en de uiteenlopende ervaringen, ontstaat er bijna een soort ‘extended family’: tenminste voor de duur van deze middag, en niet zelden langer. Veel vrouwen komen immers weer terug, hoewel niet altijd onmiddellijk bij de volgende geplande bijeenkomst. Enkelen vormen de harde kern, al (tientallen) jaren. Voor mij is dit de derde Bijou-bijeenkomst, en ik heb het steeds erg naar mijn zin.

leiden

Zo druk ben ik aan het kletsen
Buiten regent het een beetje. Afhankelijk van het weer, zijn er voor de middag twee alternatieven: museumbezoek, of een herfstwandeling door de historische binnenstad van Leiden. Hoewel het nog mottert kiezen we unaniem voor de wandeling. Als we vertrekken uit het café is het droog, en breekt er zelfs een zonnetje door.
Hoe mooi de Leidse grachten ook zijn, ik zie er niet veel van: zo druk ben ik aan het kletsen. In de namiddag komen we weer bij het vertrekpunt terug. Enkele vrouwen hebben andere verplichtingen en vertrekken. De rest eet mee, bij één van de deelneemsters, die in de omgeving van Leiden woont. Eerst borrelen we wat, met uitzicht op een prachtige herfsttuin. Iedereen stelt zich voor en vertelt kort iets over de aanleiding voor deelname aan de Bijou-bijeenkomst(en). Het voorstelrondje is een verplicht onderdeel, zodra er één nieuwe vrouw aanwezig is.

Bi….?
Vervolgens discussiëren we onder meer over de term ‘biseksualiteit’. Het woord zit ons niet helemaal lekker. Is bisensualiteit wellicht beter? Panseksualiteit? Bifiel? Een aantal van ons vindt de toevoeging seksualiteit een beetje beladen. Hoe dan ook dekt het de lading niet. Liefde voor vrouwen is immers veel méér en kan uiteenlopende vormen aannemen. Maar wat maakt het uit, het is etenstijd.

Zongedroogde tomaatjes en makreel
Onze gastvrouw heeft de maaltijd strak georganiseerd, en een heuse planning gemaakt. We worden ingedeeld in drie groepen: tafel dekken, voorgerecht en hoofdgerecht. Maar alle ingrediënten staan klaar, en al snel siert een heerlijke maaltijd de feestelijk gedekte tafel. Er is een salade met zongedroogde tomaatjes en makreel en er zijn twee verschillende pasta-gerechten: een romige zalm/courgette saus met tagliatelle en een rode spaghettisaus met een vegetarische vleesvervanger. IJsje toe. Rond een uur of negen vliegen we weer uit, naar alle windstreken. Zelf ga ik naar Rotterdam. Dik gegeten, vol tevreden, en óók wel een beetje suf gekletst.

MG

Deel →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>